Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

Jubilació parcial

28-01-2020

Aquesta modalitat de jubilació permet als treballadors per compte aliè en actiu que acordin amb el seu empresari reduir la jornada i el salari accedint simultàniament a la condició de pensionista de jubilació. De manera, que compaginen la percepció d'una jubilació parcial i els ingressos salarials procedents de l'activitat que passen a desenvolupar a temps parcial. El jubilat parcialment obté una pensió en proporció inversa a la prestació de serveis o a la reducció de la jornada que realitzi en relació a la d'un treballador a temps complet comparable.
En la normativa vigent existeixen les dues modalitats de jubilació parcial:
 • La demorada: quan el jubilat parcial ja ha complert l'edat ordinària de jubilació.
 • La anticipada: quan el jubilat parcial té una edat inferior a l'edat ordinària de jubilació i que requereix necessàriament que l'empresari subscrigui un contracte de relleu en substitució del jubilat. Aquesta modalitat de jubilació anticipada no porta aparellada l'aplicació de coeficient reductor de la quantia de la pensió resultant.
La jubilació parcial exigeix un acord de beneficiari amb l'empresari. Cal arribar a un acord individual perquè l'empresari accedeixi: d'una banda, a la reducció de jornada del treballador sol•licitant i a la novació contractual que suposa que passi a treballar a temps parcial i, d'altra banda, si escau, contracti un rellevista que cobreixi la jornada que deixa de realitzar el jubilat parcial.
Jubilació parcial demorada
Es permet la jubilació parcial als treballadors que reuneixin els següents requisits:
 1. Hagin complert l'edat ordinària de jubilació.
 2. Posseeixin tots els requisits per obtenir una pensió de jubilació contributiva.
 3. pactin una reducció de jornada i salari entre un mínim de l'25% i un màxim de l'50%. El percentatge de reducció està referit a la jornada de treball d'un treballador a temps complet comparable. Aquesta reducció pot incrementar-se dins d'aquests límits de nou, per períodes anuals, és a dir, qualsevol canvi no pot tenir una durada inferior a l'any.
En el marc d'aquesta modalitat de jubilació parcial demorada, a diferència del que succeeix en la jubilació parcial anticipada:
 1. La celebració d'un contracte de relleu és voluntària;
 2. També poden beneficiar-se'n, treballadors amb contracte a temps parcial.
Jubilació parcial anticipada
Aquesta modalitat, amb caràcter general, està sempre associada a la celebració d'un contracte de relleu en substitució de la jornada deixada de realitzar pel jubilat parcial. El treballador que pretengui jubilar-se parcialment a través d'aquesta modalitat ha de complir, acumulativament, els requisits que s'enumeren a continuació:
 1. La jubilació parcial anticipada només és possible per a treballadors a temps complet
 2. Edat mínima.- L'edat d'accés depèn dels períodes cotitzats en el moment de el fet causant, sent per al 2020, els següents
  • Anys cotització    Edat exigida
   35 anys o més     61 anys i 10 mesos
   33 anys               62 anys i 8 mesos
 3. Antiguitat en l'empresa.- El treballador ha d'acreditar que ha prestat serveis a l'empresa durant un període mínim que abasti els 6 anys immediatament anteriors a la data de la jubilació parcial.
 4. Reducció de jornada en determinada proporció.- La normativa vigent estableix que els treballadors han de reduir jornada entre: un mínim de l'25% i un màxim de l'50%. Tot i que en principi el contracte de jubilació parcial i el de relleu són independents, es permet una reducció màxima del 75% si el treballador rellevista és contractat a jornada completa mitjançant un contracte de durada indefinida.
 5. Període de carència-. S'exigeix un període de cotització efectiva de 33 anys, considerant com efectivament cotitzats els períodes assimilats per excedència per fill o familiar i per part. Hi ha una excepció respecte de les persones amb discapacitat en grau igual o superior a l'33%, en aquest cas el període de cotització exigit és de 25 anys.
 6. S'ha de celebrar un contracte de relleu vàlid amb un altre treballador, per la jornada que deixa de treballar el jubilat parcial.
 7. Cotització durant la jubilació parcial .- Sense perjudici de la reducció de jornada durant el període de gaudi de la jubilació parcial, empresa i treballador cotitzen per la base de cotització que, si escau, hagués correspost de seguir treballant aquest a jornada completa . No obstant això, la base de cotització a jornada completa s'aplica de manera gradual d'acord amb l'escala que estableix la LGSS disp.trans.10ª. L'escala es va iniciar el 2013 quan es va establir una base de cotització equivalent a l'50% de la qual hagués correspost a jornada completa, incrementant-se cada any en un 5% fins assolir l'any 2023 el 100% de la base de cotització que li hagués correspost a jornada completa. Durant 2020 arribarà al 85%.
En cap cas el percentatge de base de cotització fixat per a cada exercici en l'escala esmentada pot resultar inferior a el percentatge d'activitat laboral efectivament realitzada.

Maite Franco
Advocada

Autor:

Notícies relacionades

Explica'ns el teu projecte

Contacta'ns sense compromís

Adreça

C/ Aragón 210, 2º 1ª 08011 Barcelona

Telèfon

INFORMACIÓ PROTECCIÓ DE DADES. Finalitats: Respondre a les seves sol·licituds i remetre-li informació comercial dels nostres productes i serveis, fins i tot per correu electrònic. Legitimació: Consentiment de l'interessat. Destinataris: No estan previstes cessions de dades. Drets: Pot retirar el seu consentiment en qualsevol moment, així com accedir, rectificar, suprimir les seves dades i altres drets a info@cimaconsulting.eu. Puede ampliar la información en el enlace de Política de privacitat.