Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

Tributació en Transmissions de Farmàcies: Canvis Recents i Estratègies Legals

25-09-2023

Volem mantenir-vos informats sobre un canvi rellevant en l'impost sobre Actes Jurídics Documentats (AJD) que impacta en les transmissions d'oficines de farmàcia. Des de finals de 2020, l'administració tributària ha adoptat un nou enfocament que requereix que els compradors assumeixin el pagament de l’AJD en aquestes operacions.

Aquest canvi s'origina arran de sentències emeses pel Tribunal Suprem el 22 de novembre de 2020, que van argumentar l'aplicabilitat d'aquest impost en considerar que les oficines de farmàcia poden registrar-se en el Registre de Béns Mobles. Tot i que en el nostre despatx no compartim completament aquest raonament ni la seva conclusió, recomanem complir amb aquesta normativa mentre oferim informació i suport perquè pugueu avaluar les accions a prendre en defensa dels seus interessos.

Concretament, els arguments que considerem per a defensar la no subjecció a l’AJD són els següents:
1. La farmàcia no pot registrar-se en el Registre de Béns Mobles fins que existeixi una norma legal que el reguli.

2. Les operacions realitzades abans del 22 de novembre de 2020 no haurien de regularitzar-se per part de l'Administració Tributària, ja que existia un criteri previ que recolzava la no subjecció, sostingut tant per la Direcció General de Tributs com per Tribunals Superiors de Justícia.

Respecte a aquesta situació, considerem tres escenaris diferents:
a) Compradors d'una oficina de farmàcia després del 22 de novembre de 2020:

En aquests casos, recomanem liquidar l'operació com a subjecta a AJD. Si encara no s’ha fet, és aconsellable presentar una declaració fora de termini i assumir el pagament del recàrrec per extemporaneïtat.

És important destacar que presentar l'autoliquidació i pagar-la no implica conformitat. Per tant, qui ho desitgi pot sol·licitar la rectificació dins dels propers 4 anys (basada en l'argument que la farmàcia no és inscriptible en el Registre de Béns Mobles) i la devolució d'ingressos indeguts.

És possible que aquesta sol·licitud sigui rebutjada per l'administració, i en aquest cas, si l'interessat desitja continuar defensant la seva postura, la resolució que s'emeti haurà de ser impugnada davant els Tribunals.

b) Compradors d'una oficina de farmàcia abans del 22 de novembre de 2020 i no prescrita (és a dir, adquisicions realitzades en els últims 4 anys):

En aquests casos, és habitual que s'hagi considerat l'operació com no subjecta a AJD. Algunes àrees de l'Administració Tributària estan emetent proposades de liquidació complementària en aquestes situacions, exigint al comprador el pagament de l’AJD i els interessos corresponents.

En aquesta instància es poden presentar al·legacions a la proposta de liquidació invocant els arguments esmentats anteriorment. Si la liquidació definitiva es manté i no estan conformes, es podrà presentar el recurs corresponent.

És important assenyalar que, una vegada notificada la liquidació, ha de ser abonada en el període voluntari de pagament o, si es presenta un recurs, es pot sol·licitar la seva suspensió, la qual cosa podria requerir una garantia com un aval bancari.

c) Compradors d'una oficina de farmàcia abans de juny de 2017 i que no han rebut notificacions amb propostes de liquidació:

En aquests casos, la quota de AJD està prescrita, per la qual cosa no és necessari realitzar cap regularització tributària.

Si desitgeu obtenir més informació o assessorament personalitzat sobre la seva situació específica, us convidem a posar-vos en contacte amb el vostre consultor o consultora del despatx. Som aquí per a ajudar-los en tot moment.

Autor:

Notícies relacionades

Explica'ns el teu projecte

Contacta'ns sense compromís

Adreça

C/ Aragón 210, 2º 1ª 08011 Barcelona

Telèfon

INFORMACIÓ PROTECCIÓ DE DADES. Finalitats: Respondre a les seves sol·licituds i remetre-li informació comercial dels nostres productes i serveis, fins i tot per correu electrònic. Legitimació: Consentiment de l'interessat. Destinataris: No estan previstes cessions de dades. Drets: Pot retirar el seu consentiment en qualsevol moment, així com accedir, rectificar, suprimir les seves dades i altres drets a info@cimaconsulting.eu. Puede ampliar la información en el enlace de Política de privacitat.