Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

No he cobrat el lloguer durant l'estat d'alarma. ¿Ho he de declarar a la Renda?

23-03-2021

El propietari de diversos immobles ha pactat amb els seus inquilins una reducció del preu durant la vigència de l'estat d'alarma derivat del COVID-19.

En la Consulta núm. V985-20, de 21 d'abril de 2020, davant la DGT (Direcció General de Tributs), es parteix de la premissa que és un contribuent de l'IRPF que exerceixi l'activitat d'arrendament d'immobles sense desenvolupar activitat econòmica, és a dir, s'inclouen en la seva Declaració de la Renda com a rendiments de capital immobiliari, d'acord amb l'article 22 de la Llei de l'IRPF.
Les modificacions en l'import fixat com a preu del lloguer (qualsevol que sigui l'import de la reducció), determinarà que el rendiment íntegre del capital immobiliari corresponent als períodes als quals afecti serà el corresponent als nous imports acordats entre les parts. Això és, s'accepta la rebaixa en el preu i l'import a incloure en la Declaració de la Renda és el nou import pactat.

Durant el temps en què s'ha produït la reducció del preu per acord entre les parts, són fiscalment deduïbles les despeses necessàries per al lloguer.

De la mateixa forma, no procedeix la imputació de renda immobiliària, ja que els rendiments s'estan declarant com a rendiments de capital immobiliari.

Igualment continua sent aplicable la reducció del 60% sobre el rendiment net positiu declarat (ingressos – despeses), quan l'immoble es destini a l'arrendament d'habitatge, d'acord amb l'article 23.2 de la Llei de l'IRPF.

D'altra banda, si estem davant un cas en el qual es pacta el diferiment dels pagaments del lloguer, és a dir, que durant els mesos de l'estat d'alarma no es produeixi el pagament, posposant-se a un moment posterior, no procedirà reflectir un rendiment de capital immobiliari durant els mesos en què s'ha diferit aquest pagament, ja que s'ha diferit l'exigibilitat de la renda, d'acord amb l'article 14.1 a) de la Llei de l'IRPF, que estableix que els rendiments del capital immobiliari s'imputaran en el període impositiu en què siguin exigibles pel seu perceptor.

No obstant això, igual que en el cas anterior, sí que s'admetran les despeses incorregudes en aquest període, i no es realitzarà cap imputació de renda immobiliària, i continuarà sent aplicable la reducció del 60% sobre els rendiments nets positius declarats, quan l'immoble es destini a l'arrendament d'habitatge.

Recordem que, en tots dos casos, tant si es tracta d'una reducció del preu com si és un ajornament (diferiment) del pagament, és imprescindible que existeixi aquest pacte entre les parts i es formalitzi per escrit com a annex al contracte d'arrendament, ja que servirà d'element de prova en cas d'una eventual comprovació o inspecció per part dels òrgans de l'Agència Tributària.

Com és habitual, per a més informació, prego que es posin en contacte amb el nostre departament fiscal.

Autor:

Notícies relacionades

Explica'ns el teu projecte

Contacta'ns sense compromís

Adreça

C/ Aragón 210, 2º 1ª 08011 Barcelona

Telèfon

INFORMACIÓ PROTECCIÓ DE DADES. Finalitats: Respondre a les seves sol·licituds i remetre-li informació comercial dels nostres productes i serveis, fins i tot per correu electrònic. Legitimació: Consentiment de l'interessat. Destinataris: No estan previstes cessions de dades. Drets: Pot retirar el seu consentiment en qualsevol moment, així com accedir, rectificar, suprimir les seves dades i altres drets a info@cimaconsulting.eu. Puede ampliar la información en el enlace de Política de privacitat.