Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

Locals de negoci afectats pel COVID-19

06-11-2020

El passat 22 d'octubre va entrar en vigor el Decret Llei 34/2020, de 20 d'octubre, de mesures urgents de suport a l'activitat econòmica desenvolupada en locals de negoci arrendats, mitjançant la seva publicació al DOGC. Es tracta d'un text legal d'escassa extensió, però el contingut té una important repercussió per als arrendataris d'immobles en els quals es realitzen activitats industrials i comercials, l'activitat es troba suspesa o restringida amb motiu de les mesures adoptades per l'administració per combatre la pandèmia de la COVID-19.

El Decret Llei obre la porta als arrendataris d'aquests immobles a sol·licitar als arrendadors una modificació raonable i equitativa de les condicions del contracte. Per a això caldrà que la part arrendatària requereixi fefaentment a la part arrendadora, i es concedirà termini d'un mes per arribar a un acord. Si no s'arriba a cap acord, són aplicables les regles següents:

▪ Si l'activitat que es desenvolupa al local arrendat es troba suspesa, la renda i altres quantitats degudes per la part arrendatària s'hauran de reduir en un cinquanta per cent respecte de les vigents, mentre duri la mesura de suspensió.

▪ En cas de restricció parcial de l'aprofitament material de l'immoble, la renda i altres quantitats degudes per la part arrendatària s'hauran de reduir, mentre durin les mesures de restricció, en una proporció igual a la meitat de la pèrdua d'aprofitament de l'immoble, mesurada objectivament per la reducció d'aforament o d'horaris o per altres limitacions imposades per la norma.

Exclusió dels productes per endur i de l’enviament a domicili. Als efectes d’aquesta norma, la venda de producte per endur i l’enviament a domicili no es tenen en compte. Per exemple, si aquest és l’únic servei que pot oferir un restaurant, el decret llei considera que el negoci està tancat i que la reducció de la quota del lloguer ha de ser igualment del 50 %.

Aquestes reduccions són efectives a comptar de la data del requeriment fefaent de modificació de les condicions contractuals efectuat per la part arrendatària. Des que rebi el requeriment, la part arrendadora ha d'abstenir d'emetre factura fins que transcorri el mes que es concedeix de termini per negociar la modificació contractual o, si és anterior, fins a la data de l'acord.

En cas d'haver-se prestat garanties addicionals, excloent d'aquestes la fiança i altres garanties dipositades en organisme oficial competent, la part arrendatària pot exigir a la part arrendadora que imputi total o parcialment a aquestes el pagament de les rendes i altres quantitats degudes que hagin vençut, amb obligació de l'arrendatària de reintegrar aquestes garanties en el termini d'un any a comptar de la desaparició de les mesures de suspensió o restricció i, en tot cas, abans de la finalització del contracte si el seu termini de durada és inferior. 

https://portaljuridic.gencat.cat/ca?documentId=884577&action=fitxa

Laura Adalid 

Advocada

Autor:

Notícies relacionades

Explica'ns el teu projecte

Contacta'ns sense compromís

Adreça

C/ Aragón 210, 2º 1ª 08011 Barcelona

Telèfon

INFORMACIÓ PROTECCIÓ DE DADES. Finalitats: Respondre a les seves sol·licituds i remetre-li informació comercial dels nostres productes i serveis, fins i tot per correu electrònic. Legitimació: Consentiment de l'interessat. Destinataris: No estan previstes cessions de dades. Drets: Pot retirar el seu consentiment en qualsevol moment, així com accedir, rectificar, suprimir les seves dades i altres drets a info@cimaconsulting.eu. Puede ampliar la información en el enlace de Política de privacitat.