Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

Jubilació activa

21-01-2020

Es permet compatibilitzar la percepció d'un percentatge de la pensió de jubilació contributiva (sense complement a mínims i considerant-se al beneficiari pensionista amb caràcter general) amb la realització de qualsevol treball per compte d'altri (a temps parcial o complet) o per compte propi. Aquesta possibilitat se supedita el compliment dels següents requisits que afecten treballador i empresari:

Respecte del treballador per compte d'altri se li exigeixen els tres següents requisits:

  1. Accés a la pensió de jubilació, el 50%, es pretén compatibilitzar una vegada complerta l'edat ordinària de jubilació, sense tenir en compte bonificacions o anticipacions de l'edat de jubilació que puguin correspondre.
  2. Per al càlcul de la pensió que es vol compatibilitzar s'ha d'haver aplicat a la seva base reguladora un percentatge de el 100% (pensió completa).
  3. Que l'activitat professional que pretengui desenvolupar es dugui a terme dins el sector privat.
Per la seva banda les empreses de el sector privat els empleats pretenguin compatibilitzar pensió i treball, han de complir els requisits següents:
  1. No poden haver adoptat decisions extintives improcedents en els 6 mesos anteriors a aquesta compatibilitat. Ara bé, la limitació afecta únicament: a les extincions produïdes amb posterioritat a l'2013.03.17 i per a la cobertura d'aquells llocs de treball de el mateix grup professional que els afectats per l'extinció.

  2. Una vegada iniciada la compatibilitat entre pensió i treball, l'empresa ha de mantenir, durant la vigència del contracte de treball de pensionista de jubilació, el nivell d'ocupació existent en la mateixa abans del seu inici. No es consideren incomplertes les obligacions de manteniment de l'ocupació anteriors quan el contracte de treball s'extingeixi per causes objectives o per acomiadament disciplinari quan un o altre sigui declarat o reconegut com a procedent, ni les extincions causades per dimissió, mort, jubilació o incapacitat permanent total , absoluta o gran invalidesa dels treballadors o per l'expiració de el temps convingut o realització de l'obra o servei objecte de el contracte.

Durant la compatibilitat cal tenir en compte que:

  1. El treballador té dret a percebre, amb caràcter general, el 50% de la pensió, qualsevol que sigui la jornada laboral o l'activitat per compte d'altri que realitzi.
  2. El treballador té la consideració de pensionista amb caràcter general.
  3. La pensió s'ha de revaloritzar en la seva integritat en els termes establerts per les pensions de sistema de la Seguretat Social. No obstant això, el conjunt de la pensió i les revaloracions es redueixen en un 50%, en tant es mantingui el treball compatible.
  4. No poden percebre complements per mínims, amb independència dels ingressos obtinguts pel treball compatible.
  5. Els empresaris i treballadors han de cotitzar a la Seguretat Social per incapacitat temporal i per contingències professionals, a més queden subjectes a una cotització especial de solidaritat de el 8%.
En el cas dels treballadors autònoms, és possible compatibilitzar el treball per compte propi amb el 100% de la pensió, sempre que s'acrediti tenir contractat, al menys, a un treballador per compte aliè. Aquest requisit només pot ser acreditat, segons la Seguretat Social, pel pensionista de jubilació que, actuant com a persona física, quedi inclòs en el camp d'aplicació del Règim Especial de Treballados Autònoms (RETA), sense que la mesura sigui d'aplicació als treballadors autònoms societaris.

Maite Franco
Advocada

Autor:

Notícies relacionades

Explica'ns el teu projecte

Contacta'ns sense compromís

Adreça

C/ Aragón 210, 2º 1ª 08011 Barcelona

Telèfon

INFORMACIÓ PROTECCIÓ DE DADES. Finalitats: Respondre a les seves sol·licituds i remetre-li informació comercial dels nostres productes i serveis, fins i tot per correu electrònic. Legitimació: Consentiment de l'interessat. Destinataris: No estan previstes cessions de dades. Drets: Pot retirar el seu consentiment en qualsevol moment, així com accedir, rectificar, suprimir les seves dades i altres drets a info@cimaconsulting.eu. Puede ampliar la información en el enlace de Política de privacitat.