Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

Es sancionarà la bretxa salarial

18-03-2021

A partir del 14/04/2021 totes les empreses han de tenir un registre retributiu de la seva plantilla, inclosos personal directiu i alts càrrecs, que ha d'incloure els valors mitjans -mitja aritmètica i mitjana- del salari base, complements salarials, percepcions extrasalarials, hores extraordinàries i hores complementàries del personal, desglossats per sexe, i distribuïts per grups professionals, categories professionals o llocs de treball iguals o d'igual valor. L'objectiu és que es compleixi l'obligació d'igual retribució per treball d'igual valor i reduir la bretxa salarial existent entre els salaris que es paguen a homes i dones. 

Quan en una empresa amb 50 o més treballadors , la mitjana de les retribucions dels treballadors d'un sexe sigui superior als de l'altre en un 25% o més , prenent el conjunt de la massa salarial o la mitjana de les percepcions satisfetes, l'empresari ha d'incloure en el registre una justificació que aquesta diferència respon a motius no relacionats amb el sexe (article 28.3 de l’Estatut dels Treballadors), si bé tal obligació no pot aplicar-se per a descartar que existeixen indicis de discriminació a l'efecte de la tutela judicial.
 
El seu àmbit temporal és l'any natural, sense perjudici de la seva modificació quan es produeixi una alteració substancial de qualsevol dels seus elements. I el format és lliure i pot ser el que estableixen el Ministeri de Treball i Economia Social o el Ministeri d'Igualtat en els seus webs oficials.

La seva elaboració i modificació requereix la consulta a la representació legal dels treballadors amb almenys 10 dies d'antelació.

La valoració de llocs de treball en els convenis col·lectius, les taules negociadores dels mateixos han d'assegurar-se que els factors i condicions de cada grup i nivell professional respecten els criteris d'adequació, totalitat i objectivitat, i el principi d'igual retribució per a llocs d'igual valor.

Els treballadors poden accedir al registre retributiu de la seva empresa, si bé quan ho facin directament, per no existir representació legal en l'empresa, se'ls ha de facilitar les diferències percentuals en les retribucions promig d’homes i dones, desagregades per la naturalesa de la retribució i el sistema de classificació aplicable. A través de la representació legal dels treballadors poden accedir al contingut íntegre del registre que se'ls ha de facilitar amb les dades fetes una mitjana de de les quanties efectives de les retribucions.

L'incompliment de l'obligació de confeccionar el Registre Retributiu per part de l'empresa e considera una infracció greu d'acord amb la Llei d'Infraccions i Sancions en l'Ordre Social, sancionada amb multes de fins a 6.250€.

CIMA es posarà en contacte amb els seus clients per a l'elaboració del registre salarial dels seus empleats una vegada es publiqui el model oficial per part del Ministeri de Treball o el Ministeri d'Igualtat.

(Reial decret 902/2020 articles 5 i 6; Estatut dels Treballadors articles.28.2 i .3)

Autor:

Maite Franco
Maite Franco Cap Àrea Laboral

Notícies relacionades

Explica'ns el teu projecte

Contacta'ns sense compromís

Adreça

C/ Aragón 210, 2º 1ª 08011 Barcelona

Telèfon

INFORMACIÓ PROTECCIÓ DE DADES. Finalitats: Respondre a les seves sol·licituds i remetre-li informació comercial dels nostres productes i serveis, fins i tot per correu electrònic. Legitimació: Consentiment de l'interessat. Destinataris: No estan previstes cessions de dades. Drets: Pot retirar el seu consentiment en qualsevol moment, així com accedir, rectificar, suprimir les seves dades i altres drets a info@cimaconsulting.eu. Puede ampliar la información en el enlace de Política de privacitat.