Com tributen en Renda i Impost de Societats les devolucions per excés de cotització de la Seguretat Social?
De vegades ens trobem amb empreses o empresaris que han cotitzat en excés, per exemple, en casos de pluriactivitat o d'accidents de treball. Quan es demana la devolució d'aquests excessos: com tributen en la renda o en l'Impost sobre Societats?
Partim de la base que les despeses corresponents a excessos de cotització (per exemple, per pluriactivitat o per accidents de treball) realitzat en els exercicis no prescrits van ser, al seu dia, despeses fiscalment deduïbles, tant si es tracta d'una societat, que haurà estat despesa en l'Impost sobre Societats, com si es tracta d'una persona física, i en aquest cas haurà estat una despesa deduïble en la determinació del rendiment net de l'activitat econòmica en l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques.
En la mesura que inicialment s'ha produït una despesa, l'acord de la seva devolució per part de la Tresoreria General de la Seguretat Social i la seva posterior cobrament, suposen un ingrés de l'activitat econòmica.
En el cas de les persones físiques que realitzen una activitat econòmica, l'article 14.1 b) de la Llei 35/2006, de 28 de novembre, de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, sobre la renda de no residents i sobre el patrimoni , remet a la normativa de l'Impost sobre Societats, concretament, als articles 10.3 i 11 de la Llei 27/2014, de 27 de novembre, de l'Impost sobre Societats.
D'una banda, article 10.3 de la LIS estableix que:
"3. En el mètode d'estimació directa, la base imposable es calcularà, corregint, mitjançant l'aplicació dels preceptes establerts en aquesta Llei, el resultat comptable determinat d'acord amb les normes previstes en el Codi de Comerç, en les altres lleis relatives a dita determinació i en les disposicions que es dictin en li desenvolupament de les citades normes ".
La lletra d) de l'article 38 del Codi de Comerç disposa que "s'ha d'imputar a l'exercici al qual els comptes anuals es refereixen les despeses i els ingressos que l'afectin, amb independència de la data del seu pagament o del seu cobrament".
Per la seva banda, l'article 11.1 de la LIS estableix que "els ingressos i despeses derivades de les transaccions o fets econòmics s'han d'imputar al període impositiu en què es produeixi la meritació, d'acord amb la normativa comptable, amb independència de la data de la seva pagament o del seu cobrament, respectant la deguda correlació entre uns i altres ".
Això vol dir que els ingressos es comptabilitzen d'acord al corrent real de béns i serveis, independentment del corrent financera (del seu pagament o cobrament).
La regla general de criteri de meritació que estableix la Llei de l'Impost sobre Societats, en la qual no es disposa de normes específiques sobre aquest assumpte, ens porta a aplicar el Pla General de Comptabilitat, aprovat pel Reial Decret 1514/2007, de 16 de novembre, que utilitza el compte 636 al registre de la devolució d'impostos:
"636. Devolució d'impostos.
Import dels reintegraments d'impostos exigibles per l'empresa com a conseqüència de pagaments indegudament realitzats, exclosos els que hagin estat carregats en comptes del grup 2.
El seu moviment és el següent:
4709. S'ha d'abonar quan siguin exigibles les devolucions, amb càrrec al compte 4709.
4710. S'ha de carregar pel saldo al tancament de l'exercici, amb abonament al compte 129 ".
En definitiva, les devolucions de les quotes de la SS d'autònoms s'han de comptabilitzar en l'any en què es meriten (criteri general d'imputació), amb independència del moment del seu cobrament, d'acord amb la normativa legal analitzada, d'acord amb les Consultes vinculants nº V0878-18 i V2653-18.
Daniel Ros Aguilera
Advocat. Assessor fiscal
Autor: