Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

Com compatibilitzar la jubilació i el treball

14-01-2020

Com a norma general, és incompatible la percepció de la pensió de jubilació amb el desenvolupament de qualsevol treball, ja sigui per compte propi, compte d'altri o en el marc de les administracions públiques. 

De tota manera, hi ha una sèrie d'excepcions que permeten estar treballant i percebent una pensió de jubilació, les quals desenvoluparem a continuació: 

1. Existeix certa complementarietat de la pensió de jubilació amb els ingressos generats per una activitat per compte propi (LGSS art.213.4). Tal compatibilitat es circumscriu als supòsits en què els ingressos totals anuals percebuts per tal activitat per compte propi no superin el Salari Mínim Interprofessional (SMI). Aquests ingressos són nets, és a dir, els íntegres menys les despeses fiscalment deduïbles. Els que realitzin aquestes activitats econòmiques no estan obligats a cotitzar i, òbviament, no generen nous drets sobre les prestacions de la Seguretat Social. 

2.
Compatibilitat de la pensió completa de jubilació contributiva amb el desenvolupament d'una activitat per compte propi pels professionals col·legiats en alta en una Mutualitat alternativa o exempts de causar alta en el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA). 

3
. Acompliment pel treballador autònom jubilat de les funcions inherents a la titularitat del negoci. De manera que el gaudi de la pensió de jubilació és compatible amb el manteniment de la titularitat del negoci de què es tracti i amb l'exercici de les funcions inherents a la titularitat. 

4.
Activitats dels professors universitaris emèrits (LGSS art.213.2.3º) i amb el personal sanitari universitari emèrit (LGSS art.213.2.3º i 137). 

5
. Amb efectes des de l'2019.01.01, es permet als perceptors d'una pensió de jubilació contributiva compatibilitzar amb l'exercici, posterior al seu reconeixement, d'una activitat de creació artística que generi drets de propietat intel·lectual, inclosos els generats per la seva transmissió a tercers i amb independència que per aquesta activitat percebin altres remuneracions connexes. D'aquesta possibilitat, però, queden exclosos aquells que a més de l'activitat de creació artística realitzin qualsevol altre treball per compte d'altri o per compte propi que doni lloc a la seva inclusió en el camp de l'RGSS o règim especial de Seguretat Social. 

6
. Jubilació flexible.- Permet compatibilitzar la percepció de la pensió de jubilació ja causada, amb la realització d'un treball a temps parcial, dins dels límits de jornada entre un 25% i un 50%. En conseqüència, es produeix la minoració de la pensió en proporció inversa a la reducció de la jornada de treball del pensionista. 

Les cotitzacions efectuades en les activitats realitzades, durant la suspensió parcial de la percepció de la pensió de jubilació flexible, poden repercutir favorablement en la quantia de la pensió definitiva que es restableixi una vegada produït el cessament complet a la feina. 

7
. Jubilació activa.- Es permet compatibilitzar la percepció d'un percentatge de la pensió de jubilació contributiva (sense complement a mínims i considerant-se al beneficiari pensionista amb caràcter general) amb la realització de qualsevol treball per compte d'altri (a temps parcial o complet ) o per compte propi. En posteriors articles desenvoluparem les seves característiques. 

8
. Jubilació parcial.- Aquesta modalitat de jubilació permet als treballadors per compte aliè en actiu que acordin amb el seu empresari reduir la jornada i el salari accedint simultàniament a la condició de pensionista de jubilació. De manera, que compaginen la percepció d'una jubilació parcial i els ingressos salarials procedents de l'activitat que passen a desenvolupar a temps parcial. El jubilat parcialment obté una pensió en proporció inversa a la prestació de serveis oa la reducció de la jornada que realitzi en relació a la d'un treballador a temps complet comparable. En posteriors articles desenvoluparem les seves característiques.

Maite Franco
Advocada

Autor:

Notícies relacionades

Explica'ns el teu projecte

Contacta'ns sense compromís

Adreça

C/ Aragón 210, 2º 1ª 08011 Barcelona

Telèfon

INFORMACIÓ PROTECCIÓ DE DADES. Finalitats: Respondre a les seves sol·licituds i remetre-li informació comercial dels nostres productes i serveis, fins i tot per correu electrònic. Legitimació: Consentiment de l'interessat. Destinataris: No estan previstes cessions de dades. Drets: Pot retirar el seu consentiment en qualsevol moment, així com accedir, rectificar, suprimir les seves dades i altres drets a info@cimaconsulting.eu. Puede ampliar la información en el enlace de Política de privacitat.