Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

Com canvien els contractes fixos discontinus?

24-01-2022

A partir del 30-3-2022, es modifica la definició del contracte fix discontinu, assumint algun dels supòsits de contractació que fins es cobrien amb el desaparegut contracte d'obra o servei. S'estableixen, així, 3 supòsits que justifiquen la seva celebració:

  • Per a fer treballs de naturalesa estacional o vinculats a activitats productives de temporada.
  • Per al desenvolupament de treballs que no tinguin naturalesa estacional però que són de prestació intermitent amb períodes d'execució certs, determinats o indeterminats.
  • Per a prestar serveis en el marc de l'execució de contractes mercantils o administratius que, sent previsibles, formin part de l'activitat ordinària de l'empresa. En aquest cas, els períodes d'inactivitat només es podran produir com a terminis d'espera de recol·locació entre subcontractacions. Transcorregut el termini màxim d'inactivitat establert en el conveni col·lectiu sectorial, o en defecte d'això el termini de 3 mesos, l'empresa haurà d'adoptar les mesures conjunturals o definitives que procedeixin.

També es podrà concertar entre les ETT i les persones contractades per a ser cedides, fins i tot per a la cobertura de necessitats temporals de diverses empreses usuàries coincidint els períodes d'inactivitat amb el termini d'espera entre aquests contractes.

 El contracte s'ha de formalitzar per escrit i ha de reflectir els elements essencials de l'activitat laboral. No obstant això, la durada del període d'activitat, la jornada i la seva distribució horària poden figurar de manera estimada, i sense perjudici de la seva concreció en el moment de la crida.

 Es preveu la regulació de les modificacions necessàries per a permetre l'accés d'aquests treballadors als subsidis per desocupació, en les mateixes condicions i amb els mateixos drets que s'apliquen a la resta de persones treballadores per compte d'altri del Règim General de la Seguretat Social.

 Es regulen alguns aspectes essencials del contracte:

  1.  Crida: els criteris objectius i formals pels quals ha de regir-se s'establiran mitjançant conveni col·lectiu o, en defecte d'això, per acord d'empresa. En qualsevol cas, la crida ha de realitzar-se per escrit o per qualsevol mitjà que permeti deixar constància de la notificació a la persona interessada amb les indicacions precises de les condicions de la seva incorporació i amb una antelació adequada. L'empresa ha de traslladar a la representació legal dels treballadors, a l'inici de cada any natural, un calendari amb les previsions de crida anual, o en el seu cas semestral, així com les dades de les altes.
  2. Els convenis col·lectius d'àmbit sectorial podran establir una bossa sectorial d'ocupació on es puguin integrar les persones fixes discontínues durant els períodes d'inactivitat per a afavorir la seva contractació durant els períodes d'inactivitat, així com la seva formació contínua.
  3. Quant als drets dels treballadors, es recull la doctrina del Tribunal Suprem, establint expressament que el temps entre crides ha de ser computat com a antiguitat; el dret a no sofrir perjudicis per l'exercici de drets de conciliació i absències justificades al treball; el dret a reclamar judicialment per incompliments relacionats amb la crida i el dret a sol·licitar la conversió voluntària del seu contracte en fix ordinari quan es produeixin vacants en l'empresa. A aquest últim efecte, l'empresa ha d'informar tant els treballadors com a la representació legal dels treballadors, sobre les vacants que es produeixin.
  4. Mitjançant negociació col·lectiva es podrà acordar la celebració de contractes fixos discontinus a temps parcial; l'obligació d'elaborar un cens anual de personal fix discontinu; així com un període mínim de crida anual i una indemnització per fi de crida.
  5. S'endureixen les sancions a la transgressió de la normativa sobre les modalitats contractuals que ara seran sancionades amb multa de 1.000 a 10.000 euros (abans de 751 a 7.500 euros) per cadascun dels contractes.

Autor:

Notícies relacionades

Explica'ns el teu projecte

Contacta'ns sense compromís

Adreça

C/ Aragón 210, 2º 1ª 08011 Barcelona

Telèfon

INFORMACIÓ PROTECCIÓ DE DADES. Finalitats: Respondre a les seves sol·licituds i remetre-li informació comercial dels nostres productes i serveis, fins i tot per correu electrònic. Legitimació: Consentiment de l'interessat. Destinataris: No estan previstes cessions de dades. Drets: Pot retirar el seu consentiment en qualsevol moment, així com accedir, rectificar, suprimir les seves dades i altres drets a info@cimaconsulting.eu. Puede ampliar la información en el enlace de Política de privacitat.