Com canvien els contractes fixos discontinus?
A partir del 30-3-2022, es modifica la definició del contracte fix discontinu, assumint algun dels supòsits de contractació que fins es cobrien amb el desaparegut contracte d'obra o servei. S'estableixen, així, 3 supòsits que justifiquen la seva celebració:
- Per a fer treballs de naturalesa estacional o vinculats a activitats productives de temporada.
- Per al desenvolupament de treballs que no tinguin naturalesa estacional però que són de prestació intermitent amb períodes d'execució certs, determinats o indeterminats.
- Per a prestar serveis en el marc de l'execució de contractes mercantils o administratius que, sent previsibles, formin part de l'activitat ordinària de l'empresa. En aquest cas, els períodes d'inactivitat només es podran produir com a terminis d'espera de recol·locació entre subcontractacions. Transcorregut el termini màxim d'inactivitat establert en el conveni col·lectiu sectorial, o en defecte d'això el termini de 3 mesos, l'empresa haurà d'adoptar les mesures conjunturals o definitives que procedeixin.
També es podrà concertar entre les ETT i les persones contractades per a ser cedides, fins i tot per a la cobertura de necessitats temporals de diverses empreses usuàries coincidint els períodes d'inactivitat amb el termini d'espera entre aquests contractes.
El contracte s'ha de formalitzar per escrit i ha de reflectir els elements essencials de l'activitat laboral. No obstant això, la durada del període d'activitat, la jornada i la seva distribució horària poden figurar de manera estimada, i sense perjudici de la seva concreció en el moment de la crida.
Es preveu la regulació de les modificacions necessàries per a permetre l'accés d'aquests treballadors als subsidis per desocupació, en les mateixes condicions i amb els mateixos drets que s'apliquen a la resta de persones treballadores per compte d'altri del Règim General de la Seguretat Social.
Es regulen alguns aspectes essencials del contracte:
- Crida: els criteris objectius i formals pels quals ha de regir-se s'establiran mitjançant conveni col·lectiu o, en defecte d'això, per acord d'empresa. En qualsevol cas, la crida ha de realitzar-se per escrit o per qualsevol mitjà que permeti deixar constància de la notificació a la persona interessada amb les indicacions precises de les condicions de la seva incorporació i amb una antelació adequada. L'empresa ha de traslladar a la representació legal dels treballadors, a l'inici de cada any natural, un calendari amb les previsions de crida anual, o en el seu cas semestral, així com les dades de les altes.
- Els convenis col·lectius d'àmbit sectorial podran establir una bossa sectorial d'ocupació on es puguin integrar les persones fixes discontínues durant els períodes d'inactivitat per a afavorir la seva contractació durant els períodes d'inactivitat, així com la seva formació contínua.
- Quant als drets dels treballadors, es recull la doctrina del Tribunal Suprem, establint expressament que el temps entre crides ha de ser computat com a antiguitat; el dret a no sofrir perjudicis per l'exercici de drets de conciliació i absències justificades al treball; el dret a reclamar judicialment per incompliments relacionats amb la crida i el dret a sol·licitar la conversió voluntària del seu contracte en fix ordinari quan es produeixin vacants en l'empresa. A aquest últim efecte, l'empresa ha d'informar tant els treballadors com a la representació legal dels treballadors, sobre les vacants que es produeixin.
- Mitjançant negociació col·lectiva es podrà acordar la celebració de contractes fixos discontinus a temps parcial; l'obligació d'elaborar un cens anual de personal fix discontinu; així com un període mínim de crida anual i una indemnització per fi de crida.
- S'endureixen les sancions a la transgressió de la normativa sobre les modalitats contractuals que ara seran sancionades amb multa de 1.000 a 10.000 euros (abans de 751 a 7.500 euros) per cadascun dels contractes.
Autor: