Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

Actualitzar els salaris dels treballadors de la llar

12-03-2021

Les retribucions no poden ser inferior al Salari Mínim Interprofessional (SMI) vigent.

La campanya iniciada per la Inspecció de Treball perquè els qui tenen contractada a una empleada de llar actualitzin el seu salari va un pas més enllà. No sols n'hi ha prou amb fer-ho, cal declarar-ho formalment.

Des de la Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS) adverteixen que aquesta actualització salarial s'ha de comunicar abans del 31 de març, amb la informació de la retribució real des de l'1 de gener de 2021 i, a més, aquest salari no pot ser inferior al Salari Mínim Interprofessional (SMI) vigent, incrementat amb el prorrateig de pagues extraordinàries. Això seria, per a una jornada completa, 950 euros al mes en 14 pagues (1.108,33 euros al mes amb prorrateig de pagues extres), i per a jornada per hores el mínim seria 7,43 euros per hora. «Si la retribució abonada és superior a aquesta quantitat, s'haurà de declarar la totalitat de les retribucions abonades, incrementades amb el prorrateig de pagues extraordinàries. Això se suma a l'obligació de declarar la resta de retribucions no monetàries (com a allotjament o manutenció, per exemple) que constitueixin el salari de l'empleat de llar», precisen des d'aquesta institució.

 
A partir de l'1 d'abril de 2021, si l'ocupador no ha declarat el salari davant la TGSS, s'iniciaran les inspeccions, que poden comportar sancions. En el seu grau mínim oscil·len entre els 626 i 1.250 euros i en el seu grau màxim des dels 100.006 euros als 187.515 euros.

 
Com comunicar la variació a la TGSS?


Des de l'1 de gener de 2021 pot fer-se a través de la Seu Electrònica de la Seguretat Social:

-Si es disposa de certificat electrònic, cl@ve o identificació via SMS, es pot fer des del servei de Variacions/Correccions de dades de treballadors en el Sistema Especial per a Empleats de Llar disponible en aquest enllaç.
 
-Si no es disposa d'aquests mitjans d'identificació electrònics, es pot emplenar el Model TA.2/S-0138 de Sol·licitud d'alta, baixa o variació de dades del treballador/a per compte d'altri en el Règim General – Sistema Especial per a empleats de llar.

-Finalment, es pot comunicar a través d'un Autoritzat al Sistema RED si disposa d'un. L'autoritzat RED haurà d'utilitzar el servei de Variacions en el Sistema Especial per a Empleats de Llar, que està situat en l'apartat Inscripció/Afiliació en línia de l'Oficina Virtual.


I per als supòsits en què hagi de tenir efectes anteriors a l'1 de gener de 2021?


Per a la comunicació de variacions que afectin tant el salari com al tipus de contracte i hores de treball declarades, que hagin de fer efecte amb anterioritat a l'1 de gener de 2021, solament podran utilitzar-se els següents canals:

-Si el tràmit el realitza personalment l'ocupador o el seu representant, haurà de fer-lo a través del formulari habilitat sense certificat digital, adjuntant el document d'identitat i el Model TA.2/S-0138

-Quan el tràmit l'efectuï un Autoritzat al Sistema RED haurà de fer-lo a través de CASIA.


Quedem a la seva disposició per a ampliar aquesta informació o acompanyar-lo en el procés de comunicació.

Autor:

Maite Franco
Maite Franco Cap Àrea Laboral

Notícies relacionades

Explica'ns el teu projecte

Contacta'ns sense compromís

Adreça

C/ Aragón 210, 2º 1ª 08011 Barcelona

Telèfon

INFORMACIÓ PROTECCIÓ DE DADES. Finalitats: Respondre a les seves sol·licituds i remetre-li informació comercial dels nostres productes i serveis, fins i tot per correu electrònic. Legitimació: Consentiment de l'interessat. Destinataris: No estan previstes cessions de dades. Drets: Pot retirar el seu consentiment en qualsevol moment, així com accedir, rectificar, suprimir les seves dades i altres drets a info@cimaconsulting.eu. Puede ampliar la información en el enlace de Política de privacitat.